آشنایی با روتر سیسکو (Cisco)
سیسکو یک شرکت معتبر در زمینه تجهیزات اکتیو شبکه می باشد. این شرکت بزرگترین تولید کننده روتر و سوئیچ شبکه در جهان به شمار می رود. روتر یا مسیریاب دستگاهی است که وظیفه انتقال اطلاعات بین دو شبکه مختلف را بر عهده دارد. روتر اطلاعات دریافتی از شبکه را بر اساس سیگنال مقصد، مسیردهی کرده و از شبکه خارج میکند. روتر بر اساس پروتکل مسیریابی که برای آن تعریف شده بهترین مسیر برای انتقال اطلاعات را انتخاب و دیتا را به سمت آن مسیر هدایت میکند.
روتر سیسکو (Cisco) یکی از معروف ترین و با کیفیت ترین روتر های موجود در بازار می باشد که اغلب در نقاط اصلی و حساس شبکه مورد استفاده قرار می گیرد. این کمپانی به دلیل تنوع تولید بالا امکان استفاده از این دستگاه ها را برای مصارف مختلف خانگی، دفاتر و سازمان های بزرگ فراهم کرده است. روتر های سیسکو مانند سوئیچ های این شرکت دارای سری های مختلفی می باشد.
انواع روتر سیسکو
روتر سیسکو سری 1800
این سری از روترها می توانند تا حداکثر 50 کاربر را پشتیبانی کنند و در شبکه های کوچک تا متوسط کاربرد دارند. از مشخصات این سری روترها می توان به قدرت متوسط، پشتیبانی از سرویس های امنیتی و VPN اشاره کرد. این سری روتر ها ساختار ثابت دارند و دارای پورت 10/100 با قابلیت POE می باشند.
روتر سیسکو سری 2800
پشتیبانی از فایروال، پورت گیگابیت و قدرت مناسب از نکات بارز در روتر سیسکو 2800 می باشد. طراحی این سوییچ ها به صورت ماژولار بوده و در گروه روتر های ISR (سرویس یکپارچه) قرار دارند. این سری روتر مناسب شبکه های کوچک تا متوسط می باشد.
روتر سیکسو سری 3800
این سری روتر مناسب شبکه های متوسط تا بزرگ می باشد. قدرت پردازش بالا، پشتیبانی از Call Processing، VPN و غیره از نکات فنی این سری می باشد. بسته به مدل، این روتر ها می توانند تا 2 پورت اترنت با سرعت 10/100/1000 داشته باشند. این سری روتر سیسکو دارای قابلیت ایجاد پورت های لایه 2 به صورت POE را دارد.
روتر سیسکو سری 7600
روتر سیسکو 7600 مناسب تامین کنندگان اینترنت و سرویس دهندگان اطلاعات می باشد. خدمات انتقال تصویر، IP، MPLS، پشتیبانی از میلیون ها مسیر و غیره از ویژگی های این سری روتر می باشد. این روتر ها تا 720 گیگ در ثانیه قدرت پردازش دارند و دارای قابلیت پشتیبانی از اینترفیس های 10 گیگ می باشند.
اجزای تشکیل دهنده روتر سیسکو
به طور کلی روتر سیسکو از 6 بخش اصلی تشکیل شده است که هر کدام از آنها وظایف خاصی در مسیریابی و انتقال دیتا بر عهده دارند.
- پردازنده: یکی از بخش هالی اصلی در روتر پردازنده آن می باشد که نقش آن انجام اقدامات اصلی و ارتباط با سایر اجزای روتر از طریق ایجاد وقفه می باشد. در روتر های سیسکو از پردازنده های RISC موتورولا استفاده می شود.
- حافظه RAM: حافظه رم یک حافظه کوتاه مدت می باشد که دسترسی آن به صورت تصادفی و ناپایدار است. تمام اطلاعات و دیتاهای Runingconfig (در حال اجرا) در این بخش قرار دارد که با قطع جریان برق این حافظه پاک می شود.
- حافظه NVRAM: تفاوت این حافظه با حافظه RAM در این است که این حافظه پایدار بوده و با قطع جریان برق اطلاعات از بین نمی رود. وظیفه این حافظه نگهداری از Runing-config می باشد.
- حافظه ROM: این حافظه فقط وظیفه راه اندازی روتر و نگه داری از سیستم عامل را دارد. این حافظه فقط خواندنی می باشد.
- حافظه FLASH: این حافظه که هم خواندنی و هم نوشتنی است، وظیفه نگه داری از سیستم عامل را به عهده دارد. این حافظه با خاموش شدن پاک نمی شود و قابلیت حفظ چندین IOS مختلف را دارد.
- اینترفیس یا رابط: وظیفه این بخش اتصال روتر به شبکه LAN یا WAN می باشد. این بخش یا بر روی برد اصلی روتر قرار دارد یا به صورت ماژول به روتر متصل می شود و با توجه به قابلیت های متفاوتی که روتر ارائه می دهد دارای اینترفیس های مختلفی می باشد مانند اینترفیس اترنت یا اینترفیس سریال.
مزایای روتر سیسکو
- کیفیت ساخت بالا
- سخت افزار قدرتمند
- امنیت بالا
- دارای تنوع گسترده جهت استفاده در کسب کار های کوچک و سازمان های بزرگ با توجه به نیاز
- قابلیت مسیریابی به صورت هوشمند از طریق تخصیص آدرس IP به هر دستگاه
- قابلیت حفاظت از شبکه از طریق دیوار آتش (Firewall)